Markkinakatsaus

Markkinakatsaus

Maailmalta on jo kuulunut monenlaisia uutisia sadosta ja satonäkymistä. Tässä vaiheessa on toki vielä liian aikaista tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta mielenkiintoisia havainnot ovat kuitenkin.

Ruotsissa varhaisperunakausi on ollut mollivoittoinen siinä mielessä, että heidän hintatasonsa on romahtanut verrattuna normaalivuosiin. Viime viikolla maan suurin kauppaketju ICA myi ulos varhaisperunaa hintaan 1,00 kruunua/kg. Ja tämä sisältää siis jo alv:nkin. Euroissa hinta on noin 11 senttiä, joten siitä voi laskeskella viljelijähintoja. Meininki on siis jopa rajumpaa kuin Suomessa kesällä 2010. Myöhäisemmän perunan määrät eivät tässä vaiheessa näytä normaalia suuremmilta, joten voinemme odottaa markkinan normalisoituvan.

Keski-Euroopassa on kärsitty kuivuudesta, mikä hidastaa sadon kasvua ja nostaa hintaodotuksia. Kun ensimmäiset sateet sitten tulivat, tippuivat myös futuurihinnat keväälle 2011 saman tien. Edelleen on kuitenkin nähtävissä, että satotasot eivät tule olemaan erityisen suuria. Tämä voi tarkoittaa hyvää esimerkiksi suomalaisen perunan vientikanavia ajatellen.

Etelä-Venäjältä suuriin kaupunkeihin saapuva varhaisperuna on myös ollut reilusti myöhässä. Krasnodarin alueen (Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä) viljelijät alkavat pikkuhiljaa saada merkittäviä määriä nostettua, mutta aikataulusta ollaan viikkotolkulla jäljessä. Käytännössä Venäjän varhaisperunamarkkinaan tulleekin kohtuullisen paljon perunaa yhtä aikaa eri alueilta. Tästä ei kuitenkaan vielä pysty vetämään johtopäätöksiä varastoitavan perunan hintatasoista ja saatavuudesta.

Luonnosta uskoo, että lähialueen markkinoilla (ja kotimaassa) on kysyntää suomalaiselle perunalle ensi syksyn ja talven aikana. Tästä syystä paniikkinappulaa ei kannata painaa elokuussa, vaan kannattaa pyrkiä tuottamaan hyvää laatua ja suhteellisen kookasta perunaa. Eri kokoluokkia voidaan sitten myydä eri markkinoille.

Menestystä viljelyyn ja perunakauppaan toivotellen!

Luonnostan väki