Perunan ja vihannesten hinnat keskustelun keskiössä

Suomen suurimman vähittäiskauppaketjun S-ryhmän päätös alentaa merkittävästi kasvisten hintoja, on saanut aikaan tervetullutta keskustelua elintarvikkeiden hinnoittelusta. Kuluttajahintojen alentaminen on ainakin lyhyellä tähtäimellä tervetullutta juuri kuluttajan kannalta. Ja samalla se voi kasvattaa entisestään nousutrendistä nauttivaa kasvisten kulutusta. Vaakakupin toisella puolella tulee kuitenkin ottaa huomioon koko tuotantoketjun pärjääminen. Esimerkiksi kaksi senttiä ei välttämättä ole kuluttajan kilohinnassa kovin merkittävä asia, mutta viljelijähinnassa se on tänä päivänä jo yli 10 %. Se taas merkitsee kannattavuuskriisissä taisteleville viljelijöillä unettomia öitä. Toivottavasti keskustelun lopputuloksena ollaan askel lähempänä kaikille hyvää mallia, jossa kuluttaja, kauppa, pakkaaja, viljelijä ja logistiikkakumppanit pärjäävät. Lisää aiheesta voi lukea esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuudesta.