Markkinakatsaus

Kotimaassa markkina on tällä hetkellä tarjonta voittoinen, mutta peruna kuitenkin liikkuu tasaisesti. Erityisesti pesulaatuiselle perunalle on kysyntää. Lisäksi nappulat ja ylisuuret liikkuvat hyvin.  Perunakaupan odotamme kiihtyvän kevään edetessä.

Perunan laatu on yleisesti ottaen viime kautta heikompi, johtuen kuivan kesän aiheuttamista ongelmista. Perunoissa on havaittavissa mm. rupea ja heikkokuorisuutta.

Muualla Euroopassa tammikuu on ollut marras-joulukuuta rauhallisempi, johtuen kausivaihteluista. Kysyntää on edelleen eniten Itä-Euroopan maista Puolasta, Unkarista, Tsekeistä ja Bulgariasta. Euroopassa hintataso on säilynyt tasaisena pakkausperunan osalta. Teollisuusperunan hinnat olivat puolestaan tammikuun alussa paineessa, kun Hollannissa ja Englannissa nostettiin tavaraa suoraa pellolta käyttöön. Tämä on ollut mahdollista lauhan talven johdosta.  Kokonaismarkkina on tasapainossa ja tällä hetkellä ei ole isoja hintapaineita ylös- tai alaspäin. Suomesta on edelleen vientiä Pohjoismaihin ja Baltiaan. Yksittäisiä eriä menee myös Itä-Eurooppaan.

Perunan lisäksi meidän kautta liikkuvat tällä hetkellä myös sipulit, porkkanat, punajuuret, lantut ja nauriit.

Mikäli varastoista löytyy hyvälaatuista perunaa, voi asian tiimoilta olla Kyöstiin yhteyksissä.  Muun muassa Annabellelle, Marabellelle ja Siiklille löytyy heti kauppaa.

 

Kyösti Kinnunen

Puh. 040 485 5812

S.posti: kyosti.kinnunen@luonnosta.fi