Kotimaassa varastoitavan perunan nostot ovat hiljalleen alkaneet. Kasvun myöhäisyyden takia perunan kuori ei kuitenkaan ole vielä monin paikoin kiinnittynyt tarpeeksi hyvin. Tämän takia nostoja kannattaa siirtää eteenpäin, jos sää ja aikataulu sen suinkin sallivat. Perunan sato tulee arviomme mukaan jäämään selvästi sekä viime vuodesta että niin sanotusta normaalivuodesta. Tästä syystä perunan hintatasokin tullee pysymään kaikkien toimijoiden kannalta järkevällä tasolla. Euroopassa perunasadon arvioidaan olevan keskimäärin vähintään 10 % alle viimevuotisen tason. Lisäksi perunan viljelypinta-ala on Keski-Euroopassa tippunut muutaman prosenttiyksikön. Syynä sadon alenemiseen...

Olemme päivittäneet tuotesivujamme korostaen mm. sipulin, punajuuren ja kaalin saatavuutta. Erityisesti vientiasiakkaille on tärkeää saada perunan lisäksi muita tuotteita. Tämä mahdollistaa myös yhdistelmäkuormien lastaamisen, mikä oli avuksi viime keväänä perunan vientikaupassa. Peruna säilyy luonnollisesti edelleen päätuotteenamme, sen osuus on yli 95 % koko volyymistä. Muut tuotteet täydentävät valikoimaa tukien perunan myyntiä....

Syksyn suurin perunatapahtuma Euroopassa eli PotatoEurope järjestetään 2.-3.9. Belgiassa. PotatoEurope kokoaa yhteen alan toimijoita koko Euroopasta ja kauempaakin. Koneiden ja peltonäytösten lomassa on helppo saada markkinatietoa ja tutustua uusiin ihmisiin. Lue lisää tapahtuman nettisivuilta osoitteesta www.potatoeurope.com....

Hyvät ja hauskat ideat ovat usein yksinkertaisia. Texasilainen nuori yrittäjä Alex Craig tekee rahaa kirjoittamalla perunoihin viestejä ja lähettämällä niitä asiakkaiden toivomilla vastaanottajille, kuten tyttöystäville ja työnantajille. Kukapa tietää kauanko idealla voi rahastaa, mutta pakko antaa pisteet erinomaisesta ideasta. Toivottavasti Suomessakin perunan ympärille kehittyy lisää ennakkoluulotonta yritystoimintaa! Lue lisää Makuja.fi-sivustolta....

Kristiinankaupungissa järjestetään 21.-22.8. pohjoismainen perunatapahtuma Potato Scandinavia. Perjantaina on ammattilaisille suunnattu perunapäivä ja lauantaina enemmän kaikelle kansalle suunnattu ravintolapäivä. Lisätiedot tapahtuman omilta sivuilta osoitteesta www.potatoscandinavia.com. ...

Jepuan Peruna järjestää yhteistyössä siemenperunatalojen kanssa kenttäpäivän JEPO:n tehtaan pihassa keskiviikkona 12.8. klo 12-16. Kannattaa käydä tutustumassa lajikekentän tarjontaan. ...

Suomessa sekä lähialueilla Ruotsissa, Norjassa ja Virossa on tänä kesänä ollut selkeästi normaalia kylmempi ja sateisempi kesä perunan tuotantoalueilla. Tämä näkyy selvästi perunan kasvurytmin hidastumisena. Esimerkiksi Suomessa peruna on hyvinkin kaksi viikkoa normaalia kasvutahtiaan perässä. Samalla on käynyt selväksi, että huippusatoihin ei enää ole mahdollisuutta, mutta kohtuullinen satotaso on edelleen mahdollinen. Kaikki riippuu tietysti siitä, minkälainen sää on seuraavat pari kuukautta. Ruotsissa ja Norjassa tilanne on pääpiirteissään samanlainen eli kylmä ja kostea kesä on hidastanut kasvua. Keski-Euroopassa taas ongelmat ovat paikoin...

Uusien perunoiden keittäminen on helppoa, mutta muutama asia kannattaa aina ottaa huomioon: 1. Pese perunat puhtaaksi, mutta kaiken kuoren ei toki tarvitse irrota. 2. Lisää suolaa ja laita perunat aina kiehuvaan veteen. Jos vesi ei ehdi kiehua ennen kuin olet pessyt perunat, niin laita perunat odottamaan kylmään veteen. 3. Lopeta keittäminen, kun perunat ovat vielä hieman kovia. Siis melkein valmiita. 4. Kaada vesi pois, laita talouspaperia perunoiden päälle ja lopuksi kansi päälle. 5. Muutaman minuutin päästä perunat ovat valmiita ja talouspaperi on imenyt kosteutta pois. Jos...

Luonnonvarakeskuksen tilastopalvelut ovat julkistaneet ennakkotiedot tämän kesän viljelyaloista. Tilaston mukaan Suomessa viljellään tänä kesänä perunaa 22300 hehtaarilla, mikä on pari sataa hehtaaria enemmän kuin viime vuonna. Ruokaperunan ja ruokateollisuusperunan yhteenlaskettu ala on laskenut 300 hehtaaria ollen nyt 14100 ha. Lukuun sisältyvä varhaisperuna-ala on pysynyt samana 800 hehtaarissa. Tärkkelysperunan ala taas on kasvanut 400 hehtaaria 6500 hehtaariin. Tämä on jo toinen vuosi peräkkäin, kun tärkkelysperunan ala kasvaa näin voimakkaasti. ....

Luonnostan konttori on avoinna läpi kesän eli vähintään yksi henkilö on töissä koko ajan. Ensi viikosta alkaen Heidi on paikalla koko ajan ja myyntihenkilöistä päivystämässä on viikolla 27 Aki, viikolla 28 Kyösti ja viikolla 29 Antti. Jos puhelimessamme vastaa lomavastaaja, niin pääset tavoittelemallesi henkilölle painamalla numeroa 3....