Peruna-alalla on käynnissä some-projekti, jossa perunasta tykkäävä yrittäjä Anna Strömberg ylläpitää Anna-facebook sivustoa. Sivustolla peruna pääsee esiin hieman tavanomaisesta poikkeavassa viestinnässä. Kannattaa käydä tutustumassa Facebookissa. ...

Talven ajan on tehty kovasti töitä vientikanavien avaamiseksi, mutta markkinat ovat edelleen todella haastavat. Keski-Euroopassa vallinnut ylituotantotilanne ei ole helpottanut, vaikka kevättä kohti varstoja toki joudutaan siellä tyhjentämään. Keski-Euroopan hintataso aiheuttaa sen, että Suomesta ei pystytä viemään merkittäviä määriä perunaa. Lähialueilla Ruotsissa, Norjassa ja Baltiassakin on tarjontaa edelleen enemmän kuin kysyntää. Kotimaassa hyvälle pesuperunalle on kohtuulliset markkinat, mutta pikkurupiselle perunalle on vaikeampi löytää ostajaa hyvällä viljelijähinnalla. Kotimainen teollisuus tarvitsee joka vuosi suurin piirtein saman määrän perunaa, joten suurien lisävolyymien käyttäminen ei...

Turkulainen-lehti kertoo, että Piha ja Puutarha -messuilla esitellään tänä vuonna puutarhamyymälä Kauppilan tomaattiperuna eli TomTato. Kasvin varressa kasvaa tomaatteja ja juuressa perunoita. Kyseessä ei ole varhainen aprillipila vaan varttamalla yhdistetty kasvi. Kuvan voi käydä katsomassa Turkulaisen sivuilta....

Yhteistyökumppanimme HZPC Kantaperunan uusin Kuuma Peruna -lehti on ilmestynyt. Lehden voi lukea Kantaperunan sivuilta tai klikkaamalla alla olevaa kansikuvaa. ...

Eri mediat ovat raportoineet, että Suomessa on istutettu ensimmäisiä perunoita jo helmikuun puolella. Ilmeisesti ainakin Rymättylässä ja Paraisilla ehdittiin istuttaa pieniä aloja helmikuun viimeisinä päivinä. MTV:n uutisiin haastateltu perunanviljelijä Pasi Vehmanen pitää todennäköisenä, että nämä perunat ovat kautta aikojen varhaisimmat Suomessa istutetut perunat. Vehmanen itse ei kuulu näihin ennätysviljelijöihin. Hänen mukaansa ensimmäisten isomman mittakaavan istutusten alkamista on vielä turhan aikaista ennustaa....

Luonnostan Aki oli mukana kutsuttuna puhujana Pohjois-Karjalan Kauppakamarin Venäjä-Foorumissa Joensuussa 19.2.2015. Tilaisuudessa keskusteltiin Venäjän talouden nykytilasta sekä kansantalouden että PK-yritysten näkökulmasta. Muita puhujia seminaarissa olivat muun muassa Business Team for Russian Esko Aho, alivaltiosihteeri Matti Anttonen, Danske Bankin Vladimir Miklashevsky ja Petroskoin kaupunginjohtaja Galina Shirshina....

Kuluva viikko on Suomessa Kotimaisten Kasvisten perunaviikko. Kannattaa kehua tutuille, kuinka hyvä ja monipuolinen ruoka peruna onkaan....

Perunamuusin voi tehdä monella tavalla. Makuja.fi-sivuston jutussa, käsitellään pektiinimetyyliesteraasin avulla tehtyä muusia. Asiantuntijana ovat professori Anu Hopia ja kokki Hans Välimäki. Homman nimi on se, että tärkkelys pyritään saamaan säilymään perunan sisällä mahdollisimman hyvin. Perusohjeena on, että raaka peruna kuoritaan, pilkotaan ja sen jälkeen huuhdellaan irtonainen tärkkelys pinnasta pois. Sen jälkeen peruna laitetaan 70-75-asteiseen veteen 20-25 minuutiksi, minkä jälkeen se keitetään normaalisti kypsäksi. Lopputuloksen pitäisi olla sametinpehmeä muusi. Yllä olevasta linkistä voi lukea lisää.  ...

Suomessa oli Tiken tilaston mukaan tammikuussa varastoissa ruoka- ja ruokateollisuusperunaa 127 miljoona kiloa. Tämä on 19 miljoonaa kiloa vähemmän kuin tammikuussa 2014. Lisätietoja perunan varastotilaston omalta sivulta: www.maataloustilastot.fi/ruokaperunan-varastotilasto....

Perunantutkimuslaitos Petla järjestää perinteiset talvipäivät keskiviikkona ja torstaina 11.-12.2. Vaasassa Radisson Blu -hotellissa. Lisätietoja voi lukea Petlan kotisivuilta. Luonnostakin on edustettuna sekä yleisössä että esityksen merkeissä. Aki tulee kertomaan torstaina perunoiden markkinointikonsepteista maailmalla....