Toivotamme hyvää ja rauhaisaa joulua kaikille! ...

Käsintehdyt lahjat ovat saajilleen arvokkaita. Innokkaimmat askartelijat taiteilevat lahjapaketitkin itse. Yksi vanha, mutta edelleen käyttökelpoinen konsti on askarrella perunasta leimasin, jolla voi koristella lahjapaperit ja -kortit. Kaiverra haluamasi kohokuvio raakaan, puolitettuun perunaan, dippaa esimerkiksi vesivärissä ja paina paperiin. Mitä isompi puolitetun perunan pinta on, sitä suurempi kuvio siihen mahtuu....

Kaikkihan tiedämme, että peruna on monipuolinen raaka-aine ruuanvalmistuksessa. Perunasta voi myös valmistaa muun muassa kauneusvoidetta tai biohajoavaa pakkausmateriaalia. Virtaakin perunasta saa (muutenkin kuin syömällä sitä); nimittäin monelle on kemian tunneilta jäänyt mieleen koe, jossa lamppuun sytytettiin valo perunoiden ja muutaman muun tarvikkeen avulla. Vastikään julkaistu tutkimus nostaa perunan jälleen arvokkaaseen rooliin – rauhantuojaksi. Saapuessaan Eurooppaan peruna ja sen viljely lisäsivät maatalouden tuottavuutta, mikä lisäsi vaurautta ja osaltaan vähensi sekä maansisäisiä että maiden välisiä konflikteja. Lue Tekniikan Maailman artikkeli aiheesta tästä. Koko tutkimus (englanniksi)...

Luonnosta osallistuu Skaftungissa ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona järjestettäville Grimme-päiville. Tervetuloa Luonnostan osastolle vaihtamaan kuulumisia Kyöstin ja Antin kanssa (eikä kaupantekokaan ole kiellettyä)! Klikkaa tästä tapahtuman ohjelmaan. Grimme / Gr Service avoimet ovet Skaftungintie 187 64480 Skaftung Klo: 10–17...

Ilta-Sanomissa julkaistiin viikonloppuna juttu, jossa Jyrki Sukula suitsuttaa suomalaista ruokaa. Erityisesti hän nostaa esiin maultaan erinomaisen Puikulan, josta olisi huippukokin mukaan potentiaalia vientimenestykseksi. Lue tästä koko artikkeli. On ilahduttavaa, että perunasta puhuttaessa nostetaan välillä esiin arkisen peruselintarvikkeen roolin sijaan erikoisemmat lajikkeet ja niiden ainutlaatuiset ominaisuudet. Suomalaisilla tuottajilla ja kuluttajilla on syytä olla ylpeä puhtaasta, maukkaasta kotimaisesta ruuastamme!  ...

Luoteis-Euroopan isojen perunantuottajamaiden (Hollanti, Belgia, Saksa, Ranska, Iso-Britannia) perunantuottajajärjestön NEPG:in arvion mukaan kauden perunasato on 17,7 % suurempi kuin viime vuonna ja reilu 15 % suurempi kuin edellisten viiden vuoden keskiarvo. Osasyynä on keskimäärin vajaa 6 % kasvanut viljelyala kyseisissä maissa. Paikoin viljelijöillä on ollut haasteena saada perunat mahtumaan varastoon, minkä vuoksi halpoja eriä on ollut tarjolla markkinassa. Yleisesti ottaen perunoiden laatu on hyvä, mutta märemmiltä alueilta nostetussa perunassa voi tulla laatuongelmia varastoinnin aikana. Niin Euroopassa kuin Suomessakin on havainnoitu tavanomaista...

Siemenperunajalostajien jokavuotiset avointen ovien päivät ovat jälleen ensi viikolla Hollannissa. Päivien aikana eri lajikejalostajat järjestävät lajike-esittelyitä sekä muuta ohjelmaa peruna-ammattilaisille omissa tiloissaan. Luonnostalta Hollantiin lähtevät Olga sekä Antti. Otathan yhteyttä, mikäli haluat sopia tapaamisen sinne!...

Luonnostan kautta on jo useita vuosia saanut hankittua keittoonsa perunoiden lisäksi muutkin juurekset, kaalit ja sipulit. Laajan yhteistyöverkostomme ansiosta kauttamme saa myös eksoottisempiakin tuotteita, kuten esimerkiksi bataatteja tai myskikurpitsaa. Erikoistuotteita saa lukuisten kontaktiemme ansiosta meiltä myös pienempinä toimituksina (lavoittain) joustavalla aikataululla. Viime viikonlopun aikana tapahtui uusin tuotetestaus. Ensimmäinen koe-erä luomuavokadoa on toimitettu onnistuneesti suoraan Tansaniasta Hollantiin ilmarahtina. Nämä ensimmäiset näytteet myydään Hollannin ja Saksan markkinoille. Avokadokuvia Instagramissa....

Turun Sanomat julkaisi 8.9. mielenkiintoisen jutun Kouvolan lähistöllä asuvasta perunaharrastaja Pekka Lehdosta, jonka hoivissa kasvaa jopa 200 erilaista perunaa. Lehdon pellolta löytyy niin harvinaisempia kauppalajikkeita kuin vanhoja maatiaisperunakantojakin. Perunaintoilijalle tärkeää viljelyssä onkin erilaisten perunoiden maistelu ja makuerojen vertailu, sekä harvinaisten kantojen säilyttäminen niin omaksi, kuin muidenkin harrastajien iloksi. Lue koko juttu tästä....